vineri, 10 aprilie 2009

Primavara se numara copacii




...iata ca a trecut ceva vreme de cand n-am mai poposit pe aici si cum zboara timpul...s-a si facut o saptamana de cand am fost si la plantat de copacei.in urmatoarea randuri o sa descriu mai pe larg cum a decurs totul.
as dori sa mentionez in mod special faptul ca niste colaboratori de exceptie s-au dovedit a fi colegii nostri cei mici de la clasa a 10 a,respectiv a 9a....care...ne-au cam depasit si numeric :">

Plantează şi tu un copăcel

Lasandu-ne purtati de avantul tehnologiei sau de interese personale,in decursul ultimelor decenii am dat curs unui proces ce a capatat amploare de la an la an,un aprig proces de degradare a adapostului milenar al umanitatii natura. Am asaltat pamantul cu deseuri chimice,industriale si nu numai,iar consecintele se rasfrang asupra prezentului,impingand totodata viitorul intr-un perimteru al incertitudinii existentiale.

Interventia antropica nesabuita sau in baza intereselor economice,industriale,tehnologice in mijlocul naturii a constituit punctul de declansare a unui dezechilibru ce a afectat starea de sanatate a mediului,dezechilibru ce se rasfrange si asupra sanatatii omului.

Printre cei ce manifesta interes fata de gravele problemele ale mediului ce pe masura ce trece timpul cunosc o accentuata acutizare se numara si tinerii tulceni, elevi ai Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, care, la initiativa doamnei director Parau Silvia au dat nastere,in urma cu 6 ani unui proiect cu tema ecologica, proiect intitulat „Pacea Verde’, sustinut de clasa de Stiinte ale Naturii, ce are drept scop trezirea spiritului ecologic in generatiile actuale, dar si viitoare si totodata formarea unei educatii ecologice in acest sens. Acesta a devenit o traditie in cadrul liceului, perpetuandu-se de la o generatie la alta .In anul curent, proiectul ii revine clasei a XI-a D.

Stim ca nu putem stopa permanenta degradare a mediului, insa nimic nu ne impiedica sa ne aducem contributia la ameliorarea problemelor cu care se confrunta in prezent natura.

Timp de 6 ani am invatat cum sa ocrotim mediul prin participarea la diverse seminarii pe teme ecologice, prin campanii de igienizare a unor zone din oras, precum Parcul Victoria (de langa liceu) sau Padurea Bididia si de colectare selectiva a deseurilor, dezvoltand parteneriate cu institutiile tulcene ce activeaza in acest domeniu.

Anul acesta partenerul nostru de incredere se dovedeste a fi Administratia Parcului National Muntii Macinului, prin a caror sustinere materiala am reusit sa facem un pas inainte , pas concretizat prin prisma actiunii de planatre de copaci in Dealul Scolii din satul tulcean Greci: „Primavara se numara copacii”, desfasurata sub indemnul:”planteaza si tu un copacel”. Astfel, sub coordonarea Alexandrei Cernencu si a Marianei Raducu, clasa organizatoare , a XI-a D, antrenandu-i si pe cei mai mici de a IX-a, respectiv a X-a a plantat peste 1000 de puieti in perioada 3-4 aprilie.

Actiunea a fost posibila datorita domnului Rosca Viorel, directorul Administratiei Parcului-, care ne-a pus la dispozitie zona de plantat, cei 1200 de puieti,materialele necesare si echipa de agenti ai Parcului. De asemenea deplasarea de la liceu pana la zona de plantare ne-a fost asigurata de catre Administratie.

Vineri, pe 3 aprilie, la ora 8 dimineata ne aflam in curtea liceului cei 54 de elevi de la cele 3clase, dornici sa ajutam un copacel sa prinda viata.I nsotiti de doamna Adela am pornit spre locul menit sa fie insufletit de noi.

Drumul a fost presarat cu bunavoia si nelipsitele cantece de drumetie .

Ajunsi la fata locului,inarmati cu dorinta de face un lucru benefic pentru natura, dupa instructajul referitor la o planatre corecta, organizati in echipe de cate doi oameni ,subordonati celor 6 agenti ai Parcului am inceput sa dam forma viitoarei casute a fiecarui copacel.

Muntele nu isi dezminte natura si in pofida faptului ca am intalnit unele zone in care predomina roca, nu ne-am last descurajati si astfel am reusit ca in prima zi sa plantam o mare parte din puieti.

Am muncit, am ras, am glumit, am luat o pauza de masa dupa care ne-am reluat activitatea, ”asemenea unor oameni mari” cum aprecia unul dintre colegii mei de la clasa a X-a.

Desi munca fizica ne-a cam secatuit puterile, desi „a fost greu, stim ca am facut un lucru util”, care a adus multumire si in sufletele noastre.

A doua zi,ne-am intors pentru a continua ceea ce am lasat neterminat, desi intr-o usoara inferioritate numerica, servindu-ne de experienta zilei trecute am reusit sa ne omogenizam, sa ne adunam fortele si ne organizam aproape exemplar. Familiarizati cu zona, cu maniera de lucru, dar cel mai important cu oamenii din jurul nostru am dus la capat actiunea.

Finalul fiecarei zile a fost punctat de un discurs pe măsură sustinut de colega mea Cernencu Alexandra in care s-a subliniat importanta acestei actiuni, aprecirea efortului claselor ce au colaborat si mai ales contributia la cladirea viitorului verde.

Intelepciunea populara sintetizeaza cei trei pasi pe care omul trebuie sa ii parcurga spre a atinge implinirea sufleteasca si desavarsi existenta pe pamant :sa planteze un pom, sa faca o casa si un copil. Noi am facut un prim pas, am raspuns strigatului naturii aflate in suferinta si cu siguranta nu ne vom opri aici.

Gandul remedierii greselilor trecutului se afla in mintea tuturor; nu de putine ori capata glas, iar de aici pana la e deveni fapt nu e de cat un pas. Pamantul poate trai fara noi, dar noua fara el ne e imposibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu